Rock Canyon

Our Rock Canyon project won a Silver Award in the 2016 International Landscape Design Awards from the Association for Professional Landscape Designers (APLD) for the category “Residential Projects between $25,000-$100,000”.

This project’s focus was to create landscape design solutions for an outdoor-oriented family on a challenging site. They wanted a design that would resolve the erosion problems present in the waterway at the front of the property and to create a functional and aesthetically pleasing entry.

From early on in the design development, we visualized a large patio area framed by seat walls set into the space inset at the front door. This central space would allow the family a visual connection to children riding bikes and playing games outside, while the seat walls would define a boundary between the public and private space of the home. The completed front entrance created depth, interest and intrigue while functionally serving as both formal entry and casual entertainment space. The home’s entrance integrated with a dry creek bed design for managing erosion and reestablishing positive water flow in the front waterway running the extent of the homes front was exactly what the clients wanted.

The plants selected for the waterway renovation were designed to be sustainable on natural rainfall after establishment – we chose varieties with field performance under low water and high heat conditions.